Zelené krásavice na parapetnej doske. Vychutnajte si liečivú silu PAŽÍTKY a ŽERUCHY aj počas zimy

Ak ich budete pravidelne jesť, zistíte, že sa v nich ukrýva nezvyčajná sila. Výhodou je, že na pestovanie žeruchy či pažítky nepotrebujete záhradku, ale bohate postačí malá nádobka so zeminou či vlhkou vatou. Bylinky obsahujú spektrum vitamínov a minerálov, vďaka ktorým hravo zatočíte s chorobami.
 
*Žerucha siata má pikantnú chuť, pripomína reďkovku. Nájdeme v nej vitamín C, B1, karotín, horčičnú silicu, železo, vápnik či horčík. Mimoriadne priaznivo pôsobí na látkovú premenu, pomáha pri chudnutí. Bylinku odporúčame aj tým, ktorí dlhodobo bojujú so stresom či nervozitou. Je dokázané, že pravidelná konzumácia žeruchy uvoľňuje psychiku a odstraňuje vyčerpanosť. Do tela vracia stratenú vitalitu. Podporuje imunitu, pomáha pri poruchách krvi. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zlepšuje kvalitu chrupu. Bylinka sa považuje aj za mocné afrodiziakum – zvyšuje plodnosť a sexuálnu energiu. Žerucha sa používa výlučne v surovom stave, podľa liečiteľov by denná dávka nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu.
 
*Pažítka by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Má všestranné využitie, ale aj vysoký obsah vitamínov a minerálov. Vo svete existuje približne 500 druhov pažítok – niektoré sú jedlé, iné slúžia len na dekoráciu záhradiek. Starí Rumuni z tejto bylinky dokonca i veštili a pomocou malých trsov odháňali zlých duchov. Pažítka obsahuje veľké množstvo „céčka“, ale aj vitamínu B2 a A. Pravidelná konzumácia čistí krv a zlepšuje trávenie. Je vhodná pri nechutenstve a vysokom krvnom tlaku. Z čriev odstraňuje parazity, takže sa hodí na kompletnú detoxikáciu organizmu. V zelenej bylinke nájdeme draslík, vápnik i sodík.

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika 1 130 18%
Výklad kariet 871 14%
Channeling 217 3%
Liečiteľstvo 3 282 51%

Celkový počet hlasov: 6415