Všimli ste si modrú rastlinku, ktorá v týchto dňoch zakvitla po celom Slovensku? Neuveríte, koľko zdravia sa v nej ukrýva

23.06.2015 21:00

Čakanka obyčajná je v Európe pomerne rozšírená bylina. Na to, aby rástla, potrebuje len slnko. Nie je teda náročná na pestovanie. Nájdete ju na lúke, v lese, pri ceste a možno aj vo vlastnej záhrade. Využíva sa predovšetkým v ľudovom liečiteľstve - zužitkúva sa najmä koreň, ale aj vňať a zriedkavo samotný kvet.


Koreň čakanky v podobe čajového alebo kávovinového nápoja má blahodarný vplyv na poruchy trávenia a črevné problémy. Detoxikuje tráviaci trakt, podporuje regeneráciu črevnej sliznice, udržuje v optimálnom stave črevnú flóru, upravuje stolicu a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Takisto znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi a tým zmierňuje riziko vysokého krvného tlaku a srdcového infarktu, artériosklerózy či porážky. Detoxikačné účinky čakanky vám pomôžu aj v tom prípade, že ste to trochu prehnali s alkoholom. Podľa ľudových liečiteľov sa koreň čakanky osvedčil v boji proti parazitom v organizme. Čistí pečeň a žlčník, harmonizuje urogenitálny trakt, predchádza močovým kameňom. Pri vonkajšom použití skrášľuje a omladzuje pleť.


Aby však čakanka mohla splniť tieto a podobné liečebné "úlohy", musí sa popíjať čistá 100-percentná rastlinka, teda bez prídavkov iných bylín.
Ako vzniká "cigória" - teda nápoj z čakanky? Koreň magickej bylinky sa pečie pri teplote 140 stupňov Celzia. Potom sa melie na prášok. Tento spôsob využitia rastlinky je známy už z roku 1690, a to z Holandska. Pripraviť chutný nápoj z mletého koreňa nie je žiadna veda. Potrebujete 1 kávovú lyžičku čistého koreňa čakanky, 2,5 dcl vody a trocha medu.
Koreň s vodou dajte do hrnca a povarte - nesmie však dôjsť k zovretiu. Potom liečivý "mok" odstavte a nechajte ho zakrytý lúhovať približne 10 minút. Nápoj sceďte, oslaďte medom a popíjajte.
Inou metódou - sofistikovanejšou a prispôsobenou modernej dobe - je táto: 1 kávovú lyžičku čistého koreňa čakanky nasypte do páky kávostroja. Pripojte ju k prístroju a spustite režim výroby nápoja - akoby ste vyrábali klasickú kávu. Silný tlak vytvorí chutný čakankový nápoj s bohatou penou. Samozrejme, po tomto variante siahnite len vtedy, pokiaľ máte doma pákový kávostroj.

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 128)

18%

Výklad kariet (871)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 281)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (356)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (559)

9%

Celkový počet hlasov: 6412