SPIRITUÁLNY SLOVNÍK: Najfrekventovanejšie ezoterické pojmy na písmená V a Z

19.03.2017 08:44

 

Vanga – bulharská nevidiaca veštica a jasnovidka, vlastným menom Vangelia Pandeva Dimitrova. Na „konte“ mala viacero úspešných výkladov, spojených s celosvetovým dianím. Predpovedala napríklad zánik Sovietskeho zväzu, jadrovú haváriu v ukrajinskom Černobyle či tragickú nehodu ponorky Kursk. Splnila sa i jej predpoveď o globálnom otepľovaní, zničení Svetového obchodného centra (Dvojičiek) či hrozivých vlnách cunami. Rovnako tak sa do reality pretavilo i proroctvo o finančnej kríze počas vlády „tmavého“ prezidenta USA, invázii moslimov a teroristických útokoch v Európe.  Úplný zánik Zeme nastane podľa vízií Vangy v roku 3797. Skeptici však tvrdia, že indície slepej vedmy boli skôr náhodné než postavené na pravdivých základoch. 
Jej život je opradený viacerými mýtmi. V ranom detstve vraj prežila extrémnu búrku, pri ktorej prišla o zrak, ale zároveň nadobudla veštecké schopnosti. Počas predošlého režimu sa tešila úcte, rešpektu a dôvere zo strany najvyšších straníckych predstaviteľov. Zomrela vo veku 85 rokov. 
 
 
Veštenie – špecifické mystické úkony, prostredníctvom ktorých sa nazerá do tajov a mystérií života. K nahliadaniu do minulosti, prítomnosti či budúcnosti slúžia rôzne pomôcky, najmä však karty, kyvadlo či magická guľa.  
Veštenie má korene už v dobe kamennej. Naši praprapredkovia hádali budúcnosť zo zvieracích vnútorností, ale aj z kameňov, stromov, vody či ohňa. Vykladanie osudu zažilo najväčší rozmach v antickom období. Z tejto etapy poznáme slávnu veštiareň v Delfách i povestnú vedmu Sibylu, kráľovnú zo Sáby. Žila približne v rokoch 970 až 870 pred naším letopočtom. Jej vízie sú známe dodnes – niektoré sú až podozrivo presné, v iných sa, takpovediac, sekla.
V stredoveku zažili vedmy a liečitelia temné chvíle. Predpovedanie budúcnosti bolo považované za úkon diabla. Veštci boli tvrdo trestaní, mučení a zabíjaní. Aj napriek tomu ezoterika prežila. Po „odľahčení“ doby nastal priam veštecký boom. Popri klasických vykladacích kartách sa rozvinula chiromantia, teda čítanie osudu z dlaní, veštenie z kávovej usadeniny, čajových lístkov, gulí, kyvadiel, hviezd alebo čísel. Nové metódy či techniky stále pribúdajú. 
Novodobí ezoterici tvrdia, že veštenie slúži skôr na orientáciu v živote než na striktné určovanie nadchádzajúcich udalostí. Čoraz väčšmi silnie názor, že futúrum je meniteľná veličina – závislá od našich myšlienok a počinov. 
 
 
Virguľa – jedinečná pomôcka, ktorú využívajú „prútikári“ pri skúmaní ťažko prístupných prostredí - napríklad pri hľadaní vodných prameňov, dutín v zemskej kôre, starých potrubí či geopatogénnych zón. 
V minulosti slúžili na tento účel vetvičky z lipy, liesky či vŕby v tvare písmena Y. Momentálne sa používajú najmä kovové virgule, a to v tvare písmena V. 
Špecifické diagnostické pomôcky využívajú aj liečitelia. Údajne sa pomocou virgule dajú odhaľovať oslabené časti organizmu.
 
 
Zadkiel – jeden z mocných archanjelov, strážca fialového svetla. Hovorí sa  mu aj „rušič“ zašlých blokov a deštruktívnych kódov. Človeku pomáha oslobodiť sa od všetkých minulostných „reťazí“, ktoré mu bránia v priťahovaní celostného blahobytu – duchovného aj materiálneho Blokády môžu pochádzať z dávnejších inkarnácií, od rodičov či iných predkov, prípadne si ich človek vedome alebo nevedome vytvoril v predošlých rokoch života. Anjelskí kontaktéri zužitkúvajú energiu Zadkiela na „lámanie“ takzvaných finančných blokov a spriechodňovanie takzvaných materiálnych kanálov – „kornútov“ hojnosti. 
Zadkiel v nás posilňuje vieru a dôveru – aj v samých seba, aj vo vyššie princípy.
 
 
Zdroj obrázkov: internet
 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 120)

18%

Výklad kariet (868)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 268)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (352)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (557)

9%

Celkový počet hlasov: 6382