Práve dnes odštartovalo NAJMAGICKEJŠIE obdobie v roku - takzvané stridžie dni

Jesenné a zimné dni majú magickú moc. Naši predkovia ich „častovali“ prívlastkom „stridžie“. Hovorievali, že od konca novembra, presnejšie od Kataríny až do Vianoc sú hranice medzi pozemským svetom a duchovnou ríšou pootvárané, a preto sa darí čarom, kúzlam a mágii. Praktizovali množstvo mystických rituálov – mladuchy si „priťahovali“ ženíchov, ženy čarovali na zdravie, chlapi zasa na úrodu a dobrý stav statku. Vedeli však, že akýkoľvek magický úkon musí prinášať osoh, a nie skazu. V opačnom prípade sa dostanú do „túk“ temných síl – zlovestných čarodejníc, démonov, škodoradostných škriatkov alebo zblúdených duší. Niektoré z tajomných rituálov sú „živé“ aj dnes. Ak sa nebojíte, vyskúšajte si ich na vlastnej koži.

*Ľúbostná mágia

Človek je od prírody tvor zvedavý. Najmä mladé slobodné ženy túžia vedieť, kto sa stane ich nastávajúcim. Niekdajším dievčencom „pomáhali“ pri hľadaní odpovedí na ich „ľúbostné otázky“ tradičné halušky. Nazývali ich aj „haluškami lásky“. Do každej z nich „zavarili“ meno dedinského junáka. Tá haluška, ktorá vyplávala na povrch ako prvá, prezradila meno ich nastávajúceho. Jedna haluška ostávala prázdna. Ak pri konkrétnom dievčati vyplávala ako prvá, znamenalo to, že ostane na „ocot“, čiže sa nikdy nevydá.

Inou metódou bol „lístočkový rituál“. Dievčene ho „odštartovali“ na Luciu. Na desať lístkov napísali mená chlapcov, na jedenásty slovné spojenie „stará dievka“, no a na dvanásty „smrť“. Lístočky si uložili pod vankúš a každý deň jeden bez pozrenia spálili. Posledný, ktorý zostal, obsahoval proroctvo.

Zvedavé dievčatá chceli vedieť aj to, akú profesiu bude vykonávať ich nastávajúci. Od Lucie až do Vianoc obhrýzali jabĺčko – každý deň len kúsok. Počas Štedrého večera odniesli ohryzok za roh domu a hodili ho cez hlavu. Na druhý deň ráno pozorne sledovali, kto pôjde okolo ich príbytku. Budúci manžel mal mať také povolanie, ako prvý okoloidúci.

Odvážnejšie devy siahali po zložitejších rituáloch. Ak chceli mať veľa nápadníkov, pred východom slnka museli okolo domu nasypať zem z mraveniska so slovami „koľko mravencov, toľko mládencov“. V starých čarodejníckych spisoch sa nachádza aj tento mystický úkon – dievča „bažiace“ po milencovi musí odlomiť triesočku z troch kostolov, troch krčiem a troch soľných skladov. V odvare z týchto „ingrediencií“ sa má umyť priamo na dedinskom chodníku. Prvý junák, ktorý prejde cez vyliatu vodu, jej ponúkne manželstvo.

Priazeň mužov si niekdajšie devy získavali tak, že do osiky zavŕtali vlasy konkrétneho mládenca, aby sa v ňom „rozochvela“ silná a neskrotná túžba po láske. „Chtivosť“ u chlapcov zvyšovali mladé „čarodejnice“ aj špeciálnymi afrodiziakalnymi odvarmi. Obsahovali zeler, cibuľu, ľan, konope, muškát, ba dokonca aj časti zvieracieho organizmu či ľudské „sekréty“.

 

*Ochranná mágia

V predvianačnom období sa praktizovali aj magické úkony, ktoré mali domácnosti ochrániť pred zlými silami a zároveň do nich „pritiahnuť“ hojnosť a blahobyt. Ženy i muži kreslili svätenou vodou na dvere domov, stajní a hospodárskych budov kríže, jedli cesnak a dávali ho dokonca spolu s chlebom aj zvieratám. Takto sa chceli uchrániť pred životným nezdarom.

Kúty domov vymetali husími pierkami, aby dali „stopku“ nečistým silám, ale aj závisti a intrigám. Na Luciu narezali do pohára s vodou vetvičky s rozličných ovocných stromov. Podľa toho, koľko púčikov „vyhnali“ do Vianoc, usudzovali stav úrody v nadchádzajúcom roku.

Starí Slovania si vyrábali aj takzvanú „merindičku“. Človeka i jeho príbytok mala chrániť pred zlom, nešťastím a chudobou. Išlo o malý uzlík, v ktorom boli rôzne predmety - posvätené zelinky, zrná obilia, omrvinky, minca alebo kus chleba.

 

*Predpovedanie budúcnosti

V predvianočnom i vianočnom období sa môžu odvážlivci pokúsiť prostredníctvom vodnej hladiny poodhaliť tajomstvá budúcnosti. Do ľadu na rybníku či jazierku treba vysekať otvor a zahľadieť sa do vody. Ľudia so silnou obrazotvornosťou môžu zazrieť nadchádzajúce udalosti.  

Hádam najobľúbenejšou zimnou magickou „zábavou“ bolo púšťanie lodiek, zhotovených z orechovej škrupiny a malej sviečky, po vode. Čarovnému „plavidlu“ kládli naše prababičky či pradedkovia ľubovoľné otázky. Odpovede „dedukovali“ z toho, čo sa s loďkou udeje počas „plavby“.    
 

-Loďka zostala na brehu - v budúcom roku vás nečakajú žiadne zmeny, všetko ostane po starom.
-Loďka sa potopí - celá snaha zlepšiť situáciu bude márna.
-Loďka úspešne dopláva k druhému brehu - bez cudzej pomoci získate, po čom túžite.
-Loďka pláva bok po boku s inou lodičkou - láska a priateľstvo, tiež výhodná obchodná spolupráca. 
-Viaceré loďky plávajú v bezprostrednej blízkosti - bezproblémové spolužitie a vzájomné priateľstvo, úcta a tolerancia, kvalitné rodinné vzťahy. 
-Jedna z lodiek ostane mimo „rodinného kruhu“ - jej majiteľ v budúcom roku rodinu opustí.
- Loďka sa točí v kruhu - nerozhodnosť, treba si ujasniť, čo vlastne od života chcete. 
- Loďka potopí iné „plavidlo“ – znepriatelené energie, hnev v rodine, ale aj riziko prekliatia či porobenia. 

 

Naši predkovia predpovedali budúcnosť aj z olova. Liatím horúceho materiálu do vody sa vytvárali konkrétne obrazce, ktoré poukazovali na to, čo danú osobu čaká a čo ju neminie.

Chcete túto praktiku vyskúšať na vlastnej koži? Postup je jednoduchý. Do kovovej nádobky s drevenou rukoväťou dajte rybárske olovo a roztavte ho nad plameňom sviečky. Keď je kov roztopený, môžete prikročiť k liatiu. Do ľubovoľnej nádoby dajte studenú vodu a kov do nej opatrne lejte. Pozor, nie z výšky! Asi po piatich minútach olovo stuhne a vy budete môcť odliate kúsky vybrať a začať s veštením. A tu sú významy niektorých obrazcov:
 

-Rovný pásik stuhnutého olova – spokojný život bez problémov a prekážok.

-Vlnitý pásik – prekážky, peripetie a bariéry.

-Kruh celistvý – finančný zisk /čím viac kruhov sa vytvorí, tým viac šťastia „pritečie“ do života/.

-Dva celistvé kruhy, ktoré sa vzájomne spájajú – získanie lásky alebo uzatvorenie manželstva.

-Kruh narušený – finančné straty /čím viac porušených kruhov sa vytvorí, tým viac životného nezdaru vás čaká/.

-Dva porušené kruhy, ktoré sa vzájomne spájajú – rozchod s milovanou osobou.

-Štvorec – dobré a prajné „sudičky“ budú v najbližšom období stáť po vašom boku.

-Trojuholník pravidelný – úspech v obchodoch a podnikaní.

-Trojuholník nepravidelný – neúspech, strata životnej stability.

-Kríž – smrť blízkeho.

-Vták – dobrá správa na ceste.

-Had – nepriateľ, negatívna energia, nevera.

-Listnatý strom – predzvesť skvelej budúcnosti.

-Ihličnatý strom – závažný zdravotný problém.

 

Samozrejme, toto sú len niektoré z možných obrazcov, ktoré sa vám pri liatí olova do vody vytvoria. Pri výklade budúcnosti otvorte naplno svoju fantáziu a obrazotvornosť. Čím viac tvorivosti do „zimných rituálov“ vložíte, tým konkrétnejšie a presnejšie odpovede získate. A ešte jedna dobrá rada nad zlato – magickými úkonmi nikdy neškoďte okoliu. Priťahovanie nezdaru inej osobe alebo manipulácia druhým človekom je čiernou mágiou. A tá sa vracia. Niekoľkonásobne. 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika 1 130 18%
Výklad kariet 871 14%
Channeling 217 3%
Liečiteľstvo 3 282 51%

Celkový počet hlasov: 6415