Kúzelné veľkonočné symboly. BAHNIATKA, ORGOVÁN A ZLATÝ DÁŽĎ vnesú do domácností pokoj, mier a ochranu

26.03.2018 15:46

 

Po roku sú opäť tu – jedny z najkrajších sviatkov v roku. Dni, keď slávime slnovrat a tešíme sa z prírody, ktorá sa prebúdza po nekonečnom dlhom spánku. Aktuálne obdobie je však najmä pripomenutím umučenia a vzkriesenia Ježiša Krista.  ,
 
 
Všetko sa začína na Zelený štvrtok, keď Syn Boží premenil chlieb na svoje telo a víno na svoju krv. Počas tohto dňa naposledy znejú zvony a zmĺknu až do Bielej soboty. Tej prechádza Veľký piatok – deň smútku. Veriaci prežívajú mučivú smrť Spasiteľa. Ježiš, nesúc kríž, bol vyvedený na Golgotu, kde ho ukrižovali. V sobotu sa čaká na jeho zmŕtvychvstanie. Veľkonočná nedeľa je najväčším sviatkom kresťanského cirkevného roka - v tento deň si veriaci pripomínajú Kristovo vzkriesenie a jeho víťazstvo nad smrťou. 
Veľkonočný pondelok je dňom veselíc – mladíci šibú devy korbáčmi z vŕbového prútia – aby v nich povzbudili zdravie, krásu a chtivosť. Korbáč je upletený z ôsmich, dvanástich alebo až dvadsiatich štyroch prútov.
Rovnaký účinok – omladzujúci a vitalizačný - sa prisudzuje aj polievaniu vodou. Vyšibané a vyoblievané mladuchy dávajú chlapcom zdobené vajíčko – kraslicu, symbolizujúcu život. 
 
K veľkonočným sviatkom sa viažu viaceré tradičné symboly:
*Baránok — v kresťanstve je baránok jedným zo symbolov Ježiša Krista, lebo podľa viery je práve on „obetným baránkom“ za spásu sveta.
*Kríž — najdôležitejší kresťanský symbol. Indikuje utrpenie Božieho Syna, ktorý skonal na mohutnom kríži. 
*Oheň — bohoslužba sa začína zapálením veľkonočného ohňa, ktorý symbolizuje víťazstvo Ježiša nad temnotou a smrťou. 
*Sviečka — vosková pomôcka je v mnohých kultúrach vnímaná ako „nosič“ Božieho svetla.  
*Vajíčko – obsahuje zárodok života, a preto je symbolom plodnosti, hojnosti a života. 
*Zajačik – pôvod tohto symbolu treba hľadať v pohanských rituáloch. Šibalský tvor indikuje prebúdzajúcu sa jarnú prírodu. 
 
S veľkonočným obdobím sú späté aj dary matky prírody – bahniatka, zlatý dážď a orgován. Okrem toho, že okrášlia príbytky a vnesú do nich pravé jarné fluidum, majú aj kúzelné a mystické účinky. 
 
 
*Bahniatka – spájajú sa s Kvetnou nedeľou. Pôvodne sa mala volať Palmová, pretože Ježišovi pri vstupe do Jeruzalema mávali nadšení ľudia palmovými ratolesťami a oslavovali ho ako mesiáša. V našich končinách nahradili palmy pučiace vŕbové halúzky. Takzvané bahniatka – plstnaté kvietky, čiže jahňady - sa práve počas Kvetnej nedele svätia v kostoloch. Naši predkovia ich vkladali do zeme – aby mali hojnú úrodu a aby plodiny ubránili pred škodlivými poveternostnými vplyvmi. Posvätené chlpaté „čudá“ sa v domácnostiach umiestňujú za rám obrazov. Rodinu majú ochrániť pred zlom a nenávisťou. 
Kúzelnú moc má aj „matka“ bahniatok, čiže vŕba. Hovorí sa, že z človeka „odsáva“ všetky minulostné blokády - citové aj materiálne – ktoré mu bránia v plnohodnotnom živote. Drevina čistí rodové „nitky“, ale aj karmu. Stačí meditovať v jej blízkosti. 
 
 
*Orgován – ker, ktorý očarí svojou vôňou – rozlievajúcou sa aj do vzdialenosti niekoľkých metrov. Nenáročná drevina má svoj pôvod v Malej Ázii a okrášli zrejme každú záhradu. Opojná aróma prináša optimizmus a chuť do života, ruší stresové vibrácie, harmonizuje vzťahy. Ak sa rozhodnete vziať si domov zopár halúzok, robte to opatrne – aby ste kríku neublížili. Orgován vo váze zabezpečuje pokoj v duši, čistí myšlienky i psychiku, eliminuje hnev a napätie. Podľa majstrov spirituálnych vied slúži aj na očistu priestoru – z izieb bytu alebo domu vyháňa zlovestné sily. 
 
 
*Zlatý dážď –  obľúbená okrasná drevina, ktorá ľudské oko zaujme záplavou tisícok žltých kvetov. Pohľad na krík cibrí sebalásku, sebaúctu a sebahodnotu. Halúzky v domácnosti zvyšujú takzvaný finančný magnetizmus a všetkým členom rodiny zabezpečujú hojnosť a prosperitu. Energia zlatého dažďa blahodarne vplýva na tráviaci trakt – predovšetkým žalúdok, žlčník a pečeň.
 
 
Zdroj obrázkov: pixabay
 

Anketa

Ktoré ezoterické témy vás najviac zaujímajú?

Anjelská mystika (1 128)

18%

Výklad kariet (869)

14%

Channeling (217)

3%

Liečiteľstvo (3 277)

51%

Alternatívny prístup ku zdraviu (355)

6%

Duchovný koučing a pozitívne myslenie (559)

9%

Celkový počet hlasov: 6405